Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

МАРШРУТИ
Маршрут 7
Времетраене - 3 дни
хижа Смолянски езера - хижа Студенец, Рожен, хижа Момчил юнак, Хайдушки поляни, хижа Преспа, село Манастир
Ден първи: хижа Смолянски езера - хижа Студенец

От хижа "Смолянски езера" следвате синята маркировка в североизточна посока.
Вижте туристическата карта на маршрута.
По асфалтирания път се продължава нагоре към скалите, надвиснали над езерата - Бухала, Стража, вр. Шепийца, вр. Кокошата стена. По пътя за лифта малко след хижата, вдясно на брега на едното от езерата се намира параклисът "Св.Дух", който преди 2-3 години беше ремонтиран. Тук природата е рядко красива - стари смърчови гори и отвесни високи ронещи се скали с много камъни между тях, наредени едно до друго езера и полянки около тях. Покрай параклиса се навлиза в малката смърчова горичка, в началото на която има чешма - изворче, което извира от камък. Зад чешмата се тръгва направо към скалите между двете езера, навлиза се в голяма смърчова гора и следвайки стръмната пътека за 10 минути се стига до "Мътното" езеро. Туристите трябва да са много внимателни, когато отиват към най-горното "Мътното" езеро, защото има опасност от падащи камъни и от ронещите се скали над езерото ! Следвате маркирания черен път покрай езерата и параклиса - за окло два часа се излиза на хижа Студенец.
Хижа Cтуденец
Разположена е в северното подножие на вр. Снежанка, на 1735 м н. в. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 164 места в три апартамента и стаи с по 2, 3, 4 и повече легла. Стаите с две и три легла са сьс собствени мивки и етажни санитарни възли и бани, а останалите - с етажни умивални, санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, с централно отопление. Разполага с ресторант, кафе-аперитив, бирария, магазин за спортно-туристически стоки, забавни игри, ски-гардероб, ски сервиз, лекарски кабинет. До хижата се достига по асфалтово шосе, има паркинг. Околностите предлагат отлични условия за ски-спорт, благодарение на добре развитата инфраструктура: ски-писти, съоръжени с влекове и седалковите въжени линии.
Тук правите своята първа нощувка.
За контакти - телефонни номера: 03021/8330, 048 809339.
Хижа Момчил юнак - езерото


Гъби в Родопа планина
Ден втори: хижа Студенец - обсерватория Рожен - хижа Момчил юнак

От хижа Студенец следвате червената маркировка в североизточна посока.
Вижте туристическата карта на маршрута.
Пресичате пътя Смолян - Пампорово продължавате към хотел Финландия, минавате покрай хотела. Движите се по горски път, като следвате червената туристическа маркировка. Следва се маркировката и по пътеката на билото за 30 –40 минути, след кратко спускане, се излиза на пътя за село Левочево. Продължава се по пътеката и след около 40- 50 минути изкачване се излиза от гората и се достига седловината Рожен. Местността Рожен е историческа за родопчани. Тук на всеки 4 години се провежда най-големият събор в България с над 100 годишна история, свързан с фолклора на Родопите. Огромните поляни наоколо са идеално място за почивка и къмпинг. На върха на седловината е построен хотел – Рожен. Под него тръгва асфалтирания път за обсерваторията. По пътя върви и маркировката. За около 1 час от тук се достига и до самата обсерватория. Връщате обратно до червената туристическа маркировка и продължавате по нея в посока североизток. след около час достигате до Хижа Момчил юнак.

Хижа Момчил юнак
Разположена е в околността на м. Хайдушки поляни на 1750 м н. в.
Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 12 места в стаи с по три и четири легла. Санитарните възли и умивални са външни. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с електрически радиатори и с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова, лавка, телевизор, забавни игри. Пред хижата са разположени четири едноетажни дървени бунгала с капацитет 32 места в стаи с по три и пет легла, с външни санитарни възли, бани и умивални. Ползват се през летния сезон. В отделна сграда е разположен бюфетът, който през летния сезон предлага разнообразен асортимент от аламинути и напитки. Пътят до хижата е асфалтиран, оформено е място за малък паркинг. Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-8".
Не пропускайте да отдъхнете на красивото езеро в близост до хижата.
Тук правите своята втора нощувка.
За контакти - Туристическо дружество Кърлък Смолян.
Телефони: 0301/62688, 0301/62690


Ден трети: хижа Момчил юнак - хижа Преспа - село Манастир

Продължавате по червената туристическа маркировка. След около час стигате до местността Хайдушки поляни. Тук има красив язовир и ако носите въдица можете да си пробвате късмета. След местността пътеката започва стръмно изкачване във вековна гора към Хижа Преспа.
Черквата в село Манастир
Хижа Преспа
Намира се в м. Горелата хвойна /Преспански дял/ на 1785 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места в стаи с по 2, 3,4, 5 и повече легла, с вътрешни и външни общи санитарни възли и умивални. Банята се помещава във фургон извън сградата. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага със сезонен ресторант, туристическа кухня и столова, лавка, зала с телевизор и забавни игри, салон с битов кът. Местността е подходяща за спорт и туризъм: през зимата има малка ски-листа, съоръжена с влек, а през лятото теренът е подходящ за къмпиране.
Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-8".
За контакти - Туристическо дружество Кърлък Смолян.
Телефони: 0301/62688, 0301/62690

От хижата продължавате по червената маркировка. Заобикаляте връх Преспа и след него достигате до отклонение към село Манастир. Спускате се към селото по синя маркировка.

маршрути | туристическа карта | забележителности | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop