Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

МАРШРУТИ
Маршрут 6
Времетраене - 3 дни
хижа Смолянски езера - хижа Перелик, връх Голям Перелик, хижа Ледницата, село Гела, село Широка Лъка

Параклъсът Св. Св. Кирик и Юлита


Чешма в подмножието на връх Голям Перелик
Ден първи: хижа Смолянски езера - хижа Перелик

От хижа Смолянски езера следвате синята маркировка в западна посока.
Вижте туристическата карта на маршрута.
Не след дълго пресичате пътя Смолян - Девин. Продължавате по синята маркировка. Достигате до асвалтовия път Превала - връх Голям Перелик. Оттук следвате червената маркировка до хижа Перелик.

Хижа Перелик
Разположена е в Переликския масив в местността Совата пред хубава билна поляна на 1960 метра надморска височина. Хижата е построена през 1936 година от широколъшките туристи, а е преустроена и ремонтирана през 1957 година. Хижа Перелик разполага с 25 места за нощуване през зимата - 15 на нарове, 10 на легла. Около нея има построени две бунгала с по 5 места за настаняване, които се използват само през лятото, с което общо местата за настаняване стават 35. Разполага още с туристическа кухня. Водоснабдена е и електрифицирана. Отворена е през цялата година, като зимата работи със заявки.
Тук правите своята първа нощувка.
За контакти:
Хижарка - Кина
GSM 0889371409 (актуална информация - 12.2004г.)


Околностите на хижата предлагат отлични терени за ски-спорт, сноуборд, лов и туризъм. През зимата и пролетта поляните около нея се използват от сноубордисти от Смолян. От хижа "Перелик" се разкриват обзорни изгледи към Чернатица, долината на широколъшка река и Западните Родопи. Недалеч от хижата, на около 35 минути, се намира обширната поляна Чурика разпростряла се на самото планинско било. Там е изграден параклис "Св. Св. Кирик и Юлита". За да се види и почувства очарованието на Чурика трябва непременно да спрете на нея по време на дългия ви поход...


Ден втори: хижа Перелик - хижа Ледницата

Маршрутът е маркиран с червена боя и е част от Европейския маршрут Е8.
Пътеката минава през местността Мезаргидик, за която местните хора разказват, че на това място два рода са се избили за една мома в кръвопролитен бой. До скоро все още са личали гробовете на избитите в тази трагична свада. Други легенди разказват, че тук е било последното сражение на храбрите защитници на Родопите с настъпващите османски орди при падането на II Българско царство. В южна посока се вижда вр. Острица (1910м.н.в), откъдето извира река Герзовица. На 500 метра в югозападна посока се намира параклиса "Св. Св.Кирик и Юлита". До 1912 год. от тук минава границата между Турция и България.
От параклиса югозападно маршрутът продължава по колова маркировка. Започва с кол № 4. След 10 мин достигате до малък поток и извор с чиста питейна вода. Това е началото на Карлъшка река, вливаща се в река Широколъшка. По-нататък маршрутът продължава в северна посока. След 40 мин., с постепенно изкачване по маркираната пътека стигате до местността Вълкова равнишка. Това е една заравненост, обрасла с гъста високопланинска растителност, представена изключително от високопланинска хвойна и нискостъблен смърч. В северозападна посока, за първи път, се вижда вр. Широколъшки снежник (2188 м). Той е втори по височина в Родопите след вр. Голям Перелик. Туристическата пътека преминава през местностите Першенока и Кокалица. Почти неусетно пресичате билото и продължавате по югозападните му склонове в землището на с. Мугла.
В дясно от маршрута, в северозападна посока са очертанията на вр. Краставата чука (2140 м). На седловината преди Краставата чука, има мохамеданско оброчище - Мефрапа, където през месец юли населението на с. Мугла прави курбан и молитва. За около 20 мин. по почти хоризонтална пътека се подсичат северните склонове на вр. Краставата чука, отново излизате на на билото, откъдето в източна посока се открива изглед към с. Гела, с. Стикъл, с.Солища, махала Бърдцето и махала Гращица.В далечината на хоризонта, на изток се вижда връх Снежанка. След няколко последователни пресичания на югозападните, а след това на североизточните склонове на вр. Шилестата чука се достига до седловинка, която се нарича Помак кидик откъдето на дясно, на 200 м може да се отиде до параклиса "Св. Петър и Павел", където се провежда събор на Петровден.
Пътеката се провира в северна посока през гората за хижа Ледницата, слизайки надолу. Спускате се по пътеката през вековна смърчова гора и слизате на панорамния път от Пампорово за с. Мугла. Прекосявате шосето. От това място, където е каптажът за водоснабдяването на х. Ледницата, за 15 мин. по добре очертаната пътека през иглолистна гора се достига до х. Ледницата, която се намира на обширна поляна.
Хижа Ледницата Хижа Ледницата
В живописната местност Кикеза - на границата между Переликския масив и рида Мурсалица е разположена хижа "Ледницата". Построена е на хубава, обзорна поляна, обградена със смърчови и борови гори, на 1650 метра надморска височина. Хижата носи името на пещера Ледницата, която е на 20-25 минути път от нея. Широколъшките туристи я изграждат през 1963-1969 година в родопски стил по проект на архитект В. Тихолов. Тя представлява двуетажна постройка, градена от камък и дърво.

Хижа "Ледницата" разполага със стаи с по 2-3 и повече легла - общо 60 места за настаняване, туристическа кухня и столова за 50 човека, етажни санитарни възли, лятна баня и други помещения. Водоснабдена е и електрифицирана. Отворена е през лятно-есенния сезон.
Тук правите своята втора нощувка.
За контакти:
Хижар - Стоян
GSM 0886038503 (актуална информация - 12.2004г.)
село Гела - панорама

село Гела - черквата
Ден трети: хижа Ледницата - село Гела - село Широка Лъка

От хижа. Ледницата по черен камионен път се слиза към село Гела. Има жълта туристическа маркировка. Пресичате местността Изтъпа, където има чешма с водопойно корито и през поляните, където се провежда съборът Илинден. През последните години село Гела придобива известност на желано туристическо селище за летен и зимен отдих. В селото е построена голяма модерна почивна станция на Международен пловдивски панаир, както и почивна станция "Академика".

От село Гела по зелена туристическа маркировка се тръгва към село Широка Лъка. По камионния път се минава покрай църквата "Св. Троица", построена върху стар раннославянски манастир "Св. Троица". Надолу се минава през Илинденскити поляни, в средата на които се намира параклисът "Св. Илия". По пътека през гора достигате до остър завой на асфалтовия път за с. Широка Лъка. Пресичате пътя и по пътеката за махалата Заевите достигате до хотел "Широка лъка". Слизате по каменни стълби в двора на музикалното училище.

В Широка лъка има 110 паметника на културата,групирани в архитектурни ансамбли.
Изборът е ваш - кои да посетите.

маршрути | туристическа карта | забележителности | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop