Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

МАРШРУТИ
Маршрут 4
Времетраене - около 8 часа
хижа Смолянски езера - хижа Студенец, Пампорово - хижа Смолянски езера
Параклъсът Свети Дух От хижа "Смолянски езера" следвате синята маркировка в североизточна посока.
Вижте туристическата карта на маршрута.
По асфалтирания път се продължава нагоре към скалите, надвиснали над езерата - Бухала, Стража, вр. Шепийца, вр. Кокошата стена. По пътя за лифта малко след хижата, вдясно на брега на едното от езерата се намира параклисът "Св.Дух", който преди 2-3 години беше ремонтиран. Тук природата е рядко красива - стари смърчови гори и отвесни високи ронещи се скали с много камъни между тях, наредени едно до друго езера и полянки около тях.


Покрай параклиса се навлиза в малката смърчова горичка, в началото на която има чешма - изворче, което извира от камък. Зад чешмата се тръгва направо към скалите между двете езера, навлиза се в голяма смърчова гора и следвайки стръмната пътека за 10 минути се стига до "Мътното" езеро. Туристите трябва да са много внимателни, когато отиват към най-горното "Мътното" езеро, защото има опасност от падащи камъни и от ронещите се скали над езерото ! Следвате маркирания черен път покрай езерата и параклиса - за около два часа се излиза на хижа Студенец.
Хижа Cтуденец


Хижа Cтуденец
Разположена е в северното подножие на вр. Снежанка, на 1735 м н. в. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 164 места в три апартамента и стаи с по 2, 3, 4 и повече легла. Стаите с две и три легла са сьс собствени мивки и етажни санитарни възли и бани, а останалите - с етажни умивални, санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, с централно отопление. Разполага с ресторант, кафе-аперитив, бирария, магазин за спортно-туристически стоки, забавни игри, ски-гардероб, ски сервиз, лекарски кабинет. До хижата се достига по асфалтово шосе, има паркинг. Телефонни номера: 03021/8330, 048 809339. Околностите предлагат отлични условия за ски-спорт, благодарение на добре развитата инфраструктура: ски-писти, съоръжени с влекове и седалковите въжени линии.
Пътят хижа Студенец - Пампорово




Заобикаляте хижата и тръгвате по път в ляво към курорта Пампорово. Следвате червена туристическа маркировка.
Вижте туристическата карта на маршрута.
По красив път през вековна борова гора се спускате за около 20 минути до ресторанта Чевермето, минавате покрай него и достигате до автомобилния път за Пампорово. Продължавате по пътя минавате покрай крайпътни ресторанти, след обръщалото на автобусите по пътека в ляво се изкачвате до хотел Рожен.
Ако влезете в хотела по топла връзка минавате и през хотел Преспа. Излизате през механата на хотела и по автомобилния път достигате до хотел Мургавец. Препоръчваме ви да посетите кафе сладкарницата на хотела на последния етаж. Оттам се открива великолепна панорама от птичи поглед над околността.
Отново през топла връзка минавате през хотел Перелик и достигате до паркинга на хотел Снежанка. Връщате се обратно по асфалтовия път до хотел Мургавец завивате вдясно от хотела и продължавате по пътя. Минавате покрай спортния комплекс на хотел Мургавец и достигате до хотел Пампорово и черквата на комплекса.
В курорта има поставени указателни табели, които можете да следвате и да изберете собствени маршрути.
По пътя покрай хотел Пампорово достигате отново до обръщалото на автобусите и по описания вече начин се прибирате до хижа Студенец и оттам слизате до хижа Смолянски езера.


маршрути | туристическа карта | забележителности | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop