Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Националната Астрономическа Обсерватория Рожен
Обсерваторията
Националната астрономическа обсерваторията "Рожен" е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е открита през март 1981 г. и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките. Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се състои от няколко сгради - кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис "Св.Дух".


Географските координати на обсерваторията са: Северна ширина 41° 41' 35" ; Източна дължина 24° 44' 38" ; Надморска височина 1759 м. Макар че обсерваторията не предлага особени атракции за обикновените туристи, годишно я посещават около 10 000 души. Освен невероятната панорамна гледка от Обсерваторията туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас и достъпни за обикновените граждани.
слънцето Комплексът разполага с двуметров телескоп - система Ричи-Кретиен-Куде, 50/70см Шмидт и 60см Касегрейн телескопи. В Обсерваторията, също така работи изчислителна система за обработка на данните.
Персоналът на обсерваторията се състои от около 40 човека и работи в различни области от астрономията. Малки тела в Слънчевата система (астероиди, комети, и др), Астрофизика на Слънцето (компютърна симулация на активните процеси и магнитохидродинамично моделиране), Звездна астрофизика и Галактически изследвания. Националната астрономическа обсерватория е отворена за сътрудничество със сродни международни организации и производители на техника за целите на астрономията, за съвместни проекти и изследвания в областта на астрономията .

забележителности | маршрути | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop