Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Планетариума в Смолян

Планетариумът е един от най-големите в Европа. В него се развива научно-изследователска дейност в областта на астрономията, обучение и популяризиране на астрономическите знания. Планетариумът е образователна институция към Министерството на образованието и науката в България. От началото на съществуването 6 септември 1975г. до сега Планетариума се е превърнал в една от най-големите туристически атракции в България и е посетен от над 2 милиона души.
Планетариума Планетариума се намира в самия център на Смолян. Той се състои от голяма звездна зала, обсерватория, библиотека , заседателни залa с 220 места за семинари и кинопрожекции. “Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 12.5м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор - планетариум за космически полети, произведен в заводите за оптика Карл Цайс в Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът е една съвършена съвкупност от оптика и механика, която позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.
Под 3-метровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15-см телескоп - рефлектор, система Касегрен. С него, при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня. Луна, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини - всяка сряда вечер. Библиотеката на планетариума предлага много литература на астрономическа тематика. Повече от 10 години тук се извършва ежедневни слънчеви наблюдения. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената видима проява на активността на Слънцето . От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със "Sunspot Index Data Center" в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.
Луната

Меркурий
Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на България. От 1975 г. в Планетариума са заснети 3 слънчеви и 9 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България. Събран е значителен брой архивни материали. Специалистите при Планетариума изучават астрономическите представи на възрастното население от Родопския регион. За посетителите на Планетариума в звездната зала се представят повече от 70 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за децата, много обзорни и тематични за широката аудитория учебни сеанси. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични - допълват многообразието от звездни спектакли. Автори на програмите и изпълнители са физиците от Планетариума.
В зависимост от съдържанието, стила и аудиторията, за която са предназначени, сеансите са:
Популярни (обзорни и тематични) - предназначени за най - широката аудитория.
Учебни - свързани с учебния материал по астрономия и физика в различните класове на българското училище.
Детски - за деца в предучилищна възраст, адаптации на приказки.
Музикални и поетични спектакли.

Ето и част от програмата:
Космическа одисея (на български, английски, немски, френски, гръцки, руски език и есперанто).
Пътешествие в Космоса.
Разказ за Вселената.
Вселената, тази безкрайност.
Пролетното небе.
Сами ли сме във Вселената?
Малките тела в Слънчевата система.
Луната, нашият естествен спътник.
Митове и легенди за съзвездията.
Под небето на Планетариума (и на чужди езици).
Звездни многообразия.

Информация за посещение:
Планетариумът работи всеки ден от 9 до 17.30 часа, а в неделя от 9 до 12.30 часа. Часовете за сеанси в звездната зала са: 9:30, 11:00, 16:30 - за групи над 10 човека; 15:00 - постоянен час за сеанси, независимо от броя на посетителите; 14:00 - за чуждестранни посетители.
Всеки ден, при ясно небе, се провеждат наблюдения с телескоп на Слънцето. Всяка сряда вечер, при ясно небе, се провеждат наблюдения с телескоп на обекти от нощното небе (началният час се мени в зависимост от сезона).

забележителности | маршрути | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop