Хижа Смолянски Езера
TOP
Хижата Забележителности Маршрути хижа Студенец Пампорово Цени Контакти Начало

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
100 национални туристически обекта

Обект 83 - Исторически музей Смолян, пещерата Ухловица
Историческият музей "Стою Шишков" в гр. Смолян се намира на ул. Дичо Петров № 5.
Можете да преживеете вълнуващо пътуване в историята на Средните Родопи разглеждайки постоянна експозиция, организирана в два основни раздела - "Археология" и "Етнография".
Работно време: всеки ден от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 ч.
Пещерата Ухловица
Около с. Могилица има 20 пещери, най-интересната от които е "Ухловица" (намираща се на 3 км. североизточно от селото), впечатляваща с каскадите на пещерните си езера. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания. Тя е една от най - старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата "Ухловица" се намира на 1040 метра над морска височина, а температурата вътре в нея през цялата година е 10 - 11 градуса. Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата.

Пещерата "Ухловица" работи от сряда до неделя от 10.00 - 16.00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. Входната такса е от 2 - 4 лева.забележителности | маршрути | хижата


Интернет фото ГоГо Нет eShop